Przepisy

Szarlotka babci Heleny

Składniki:

mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 1 kostka
jajko 1 szt.
żółtko 3 szt.
cukier 12 łyżeczek
jabłka 2,5 kg
cynamon 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki, następnie razem z cukrem i cukrem waniliowym poddusić w garnku. Do jabłek dodać cynamon.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko.

Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i rozłożyć w formie do pieczenia, drugą odłożyć do zamrażalnika. Na ciasto wyłożyć masę z jabłek, a na owoce ubitą z białek pianę.

Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze około 180 stopni. Po wystudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.


powrót »