Przepisy

Angielski jabłecznik Gosi
- specjał Pyszności

Składniki:

60 g jabłek
1 łyżka cynamonu
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki krupczatki
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z łyżeczką cynamonu. Masło podzielić na trzy części. Mąkę wymieszać z cukrem i kaszą i podzielić także na trzy części.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć pergaminem i wysypać szklankę mieszanki (cukier, mąka, kasza). Na wierzch tej warstwy rozłożyć pokrojoną 1/3 kostki masła oraz połowę jabłek. Jabłka przykryć drugą szklanką mieszanki. Ponownie ułożyć warstwę jabłek i masła i mieszanki. Na wierzch rozłożyć resztę masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 40 min. Gdy na wierzchu pojawi się złota skorupka – ciasto jest gotowe!


powrót »